Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

IoT (e) asa nu!

© by shawn_h / bigstockphoto.com

 

Ca oricarui om, imi place sa am dreptate! 🙂

Sunt, momente, totusi, in care as prefera sa nu se intample acest lucru.

De ce spun asta?

Povesteam intr-un post anterior despre riscurile tot mai mari si mai dese pe care IoT-ul le aduce in viata noastra, pe langa evidentele avantaje.

Am si dat cateva exemple imaginare de atacuri ce pot veni prin astfel de device-uri inteligente conectate la Internet si mi-am exprimat parerea ca nu sunt deloc paranoic in ceea ce le priveste.

Ei bine, TrendMicro a publicat un articol ce intareste ideea mea si ma ajuta sa ies din sfera paranoicilor, in caz ca cineva credea acest lucru: a aparut un malware de tip ransomware cunoscut sub numele de “Flocker” care este capabil sa blocheze televizoarele inteligente conectate la Internet (Smart TV-urile) cu sistem de operare Android.

Detalii despre malware nu dau aici, le puteti gasi pe blogul TrendMicro.

Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca acest malware, prin constructia sa de tip ransomware blocheaza TV-ul si cere o rascumparare pentru deblocare. Evident, uneori poate fi mai ieftin sa cumperi un TV nou decat sa platesti suma ceruta de atacatori.

Totusi, cat va mai dura pana vor aparea malware-uri ce se vor instala “pe TV-uri”, vor activa camera video si microfonul integrate in TV fara stirea noastra si ne vor spiona chiar in interiorului spatiului nostru privat? Asta daca nu au aparut, deja, astfel de malware-uri…. Cred ca oricine e de acord cu mine cand spun ca asta ar insemna o mare amenintare la viata noastra privata si nimeni nu isi doreste acest lucru.

Personal, incerc sa ma tin cat mai departe de astfel de device-uri inteligente, desi imi este tot mai greu. Trebuie sa marturisesc ca mi-a fost foarte greu sa rezist tentatiei de a achizitiona un modul wireless pentru aparatul de aer conditionat pe care l-am instalat recent acasa, pentru a controla, cu ajutorul unei aplicatii, temperatura din casa atunci cand sunt plecat. Totusi nu am facut-o, pe considerentul celor de mai sus.

Dar cat, oare, vor mai exista pe piata TV-uri si alte device-uri “neinteligente” si care nu trebuie neaparat conectate la Internet? Tare imi este frica de faptul ca nu mai e mult timp pana acolo… Si completez: din pacate!

Apropos, ii este dor cuiva de Nokia 3310? 🙂

Lasă un răspuns