Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Homeschooling sau scoala de acasa

Pregatiti sau nu, a inceput o noua era, a scolii de acasa.

Si, ne place sau nu, am devenit dintr-o data o natiune de scolari de casa. Coronavirusul cu raspandire rapida schimba instantaneu modul de predare a educatiei, deoarece scoala si casa devin acelasi loc.

Zeci de milioane de copii si familii se alatura involuntar celor 1,7 milioane de copii care voluntar au ales sa invete acasa.

In Romania, aproximativ 3 milioane de elevi stau acasa intr-un sistem care, stim, nu era pregatit pentru digitalizare.  In adresa trimisa de Ministerul Educatiei catre inspectoratele scolare profesorii sunt indemnati sa tina legatura cu elevii prin orice mijloace tehnice de comnicare. Vestea buna este ca in aceasta perioada producatorii si distribuitorii locali sustin companiile si sistemul educational cu solutii de colaborare online gratuite, iar pentru elevi si profesori situatia reprezinta o oportunitate de a se obisnui cu metodele didactice moderne, inclusiv invatamantul online.

Ministrul educatiei indemna profesorii sa foloseasca aplicatiile educationale oferite gratuit de Google si Microsoft: G Suite Education si Office 365 A1, intr-o adresa trimisa catre inspectoratele scolare, adresa in care incurajeaza realizarea de cursuri suport pentru elevi, asistate de tehnologie. Evident, toate aceste aplicatii online au limitari. Dupa 40 de minute, sesiunea se intrerupe si, pentru a putea continua un nou curs, trebuie initiata o noua sesiune.  Recordingul este local si doar moderatorul poate inregistra.

Categoric, pentru sistemul superior de invatamant (licee sau universitati), o solutie de video conferinta profesionala are beneficii de netagaduit. Un sistem multi-camera permite profesorului sa aiba pe laptopul sau 4 camere si sa realizeze, in acelasi timp, imagini multiple, 4 streamuri – sa aiba o camera pe tabla, cealalta pe documente, una pe microscop ori pe aparatul de disectie, acvariu sau in laboratorul de robotica de la caz la caz.

Suna science fiction. Si scump. Realitatea este insa alta.

Ce ar insemna, pentru scoala, achizitia unei solutii de video conferinta? Raspunsul este ca doar 49 euro pe an pentru o clasa. Si, daca ne gandim ca anul scolar are aproximativ 9 luni, asta ar insemna cam 5 euro pe luna. Adica 24 de lei astazi. Cat costa acum un kilogram de rosii.

Criza Coronavirus peste care trebuie sa trecem cu bine si cat mai repede se poate rezuma in : lectii predate, lectii invatate, lectii ce urmeaza. Acum profesor ne este Coronavirus. Iar noi stam in banca si luam notite. Vedem ce invatam si ce va urma.

 

Lasă un răspuns