Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Biroul. Trecut. Prezent si viitor

Imi aduc aminte, copil fiind, ca uram «biroul». Era locul care -mi tinea ostatici parintii. Stateam, impreuna cu sora mea, si-i asteptam pana seara tarziu. Biroul era locul misterios unde nu voiam sa ajung sub nici un chip. Am crescut apoi si m-am alaturat si eu fortei de munca, ajungand inevitabil in acel loc. Si-mi placea. Cu cat era mai glamorous, cu atat imi placea mai mult.

In adolescenta si in studentie, am vazut biroul reprezentat in filmele TV in diferite forme de evolutie – din anii pe care nu i-am prins, dar si anii viitorului. 2020 erau anii birourilor de sticla si metal, totul minimalist, cu mult nichel care mi se parea tare indepartat…

F.R.I.E.N.D.S. si Seinfeld, doua seriale preferate mie, au fost reprezentative pentru biroul anilor 1990.

 

Diavolul se imbraca de la Prada prezinta lumea ametitoare a modei newyork-eze, in care faptul de a ajunge la serviciu cu parul in dezordine iti poate ruina cariera. Iar birourile sunt pe masura: podea de marmura stralucitoare, birouri de sticla, scaune stilate.

 

In timp ce istoria si evoluția biroului sunt fascinante, viitorul este cu atat mai interesant cu cat posibilitațile sunt nelimitate. Putem observa de unde am venit si sa ne imaginam unde putem merge. Cultura biroului si, prin urmare, spatiul in sine vor fi obligate sa se schimbe pentru a ține pasul cu noua forta de munca si cu cererea acesteia.

Martie 2020 a dat peste cap toate predictiile peste noapte la propriu si la figurat. Ne-am izolat cu toti in case, luandu-ne biroul dupa noi. Fara LED-urile si ecranele de video-conferinte fancy din salile de intalniri.

De la o sufragerie sau un spatiu liber in dormitor, pana la o masa in bucatarie, milioanele din intreaga lume care au inceput sa lucreze de la distanța au trebuit sa-si reevalueze locuința pentru a face loc unei suprafețe de lucru viabile. Bucata pe care o vedem in apelurile video este… doar o bucatica.  In realitate, majoritatea birourilor la domiciliu sunt mai puțin perfecte, in ciuda a ceea ce sugereaza pozele de invidiat de pe Instagram sau Pinterest. Decupate din cadru sunt incurcaturile de fire si cabluri prelungitoare, cosurile de rufe care trebuie pliate si acumularea tot mai mare de accesorii pentru educația la domiciliu.

 

 

Daca vrei sa te si auzi, ai un buton pe care scrie Unmute !

Fuck it! Iar am facut-o!

Cam astea sunt diminetile noastre, la Veracomp de 9 luni de zile. Ne bem cafeaua de luni pana vineri impreuna la ora 10.00, apoi plecam pe «teren ».  Facem gafe, glumim unii pe seama altora, scriem vidichete cu topuri de bune practici in video-conferinta.

Pana acum jumatate de an, videoconferinta putea fi considerata in Romania solutia managerilor ca alternativa pentru intalnirile fata in fata cu clienti, furnizori sau parteneri. Din martie, insa, video-conferinta a ajuns sa fie apanajul tuturor de comunicare zilnic. Este noua noastra normalitate. Si, categoric, va ramane asa. Caci cu siguranta nu ne vom mai intoarce la vechiul stil de munca – 5 zile pe saptamana, 8 ore pe zi.

Video-conferinta a devenit deja un mainstream.

Solutiile de comunicare unificata nu mai sunt tehnologii ale viitorului sau unelte pentru companiile mari cu filiale.

Si totusi cum arata biroul lui Noiembrie 2020 indferent ca lucram din sufragerie, dormitor, bucatarie sau chiar un hol mai generos?

Relocat in camera copilului, Dan si-a facut in cateva saptamani un sistem demn de un huddle room: 2 camere video – ClearOne Unite 50 si ClearOne Unite 20, set casti cu fir Yealink UH36 Dual si fara fir Plantronics UC8200, sistem audioconferinta Yealink CP700 si stand suport laptop Newstar NSLS010. Urmeaza un monitor mai mare si viitoarele casti DECT de la Yealink care vor avea chiar si suport incarcare wireless pentru telefon . Si un mic viitor expert in video-conferinta 😊. Poate nu toti avm biroul lui Dan. Insa un lucru este din ce in ce mai cert: Bulversati la inceput ca trebuie sa lucram de acasa, dupa  doar 9 luni de zile, avantaje precum timpul petrecut in familie, posibilitatea de a economisi bani, ne motiveaza sa ne facem in sufragerie un loc confortabil si eficient, micul nostru huddle room, si sa nu ne mai intoarcem la biroul clasic dupa terminarea crizei sanitare.

 

camera video 4k , cu microfon incorporat si auto-framing a ajuns sa coste in jur 200-250 usd. Cu doar 800 USD Iti poti dota sufrageria sau biroul, daca ai avut norocul sa ai o camera libera, cu un adevarat video bar, doar cu un USB si un singur echipament UVC40 . Datorita capacitatii plug-and-play USB, modulului Wi-Fi incorporat si aplicabilitatii largi cu platformele de conferinte video, acest echipament elegant este usor de utilizat si suficient de flexibil pentru serviciu, acasa sau scoala. Daca vrei un meeting bar complet si esti fan Teams, Yealink A20 poate fi solutia perfecta. Un sistem plug and play pentru care nu ai nevoie de echipe IT pentru instalari, cablurile nu atarna si nu trebuie ascunse, iar sistemul anti-sunet (noise-proof technology) il face perfect chiar daca esti intr-un spatiu de birou (relativ) linistit sau acasa cu familia si activitatile domestice derulandu-se haotic in jurul tau. Zdranganitul veselei sau trilurile celui mic sunt foarte bine ascunse. Si poate ajungi sa concurezi si cu pozele de pe Instagram 😊.

Designerii se lanseaza fiecare in predictii de tot felul legat de biroul post-pandemic. Se vor intoarce angajatii inapoi in cubiculele lor cand se va termina pandemia? Sau vor dori sa-si mentina libertatea si flexibilitatea dobandite in 2020, in timp ce angajatorii realizeaza costurile mai mici ale lipsei unei prezente fizice la birou?

Cel putin cateva companii au raspuns deja la aceasta intrebare: Twitter, de exemplu, spune ca majoritatea angajaților sai pot continua sa lucreze de acasa pentru totdeauna, facand din birou doar un loc de intalnire cu clienții. Categoric, pandemia a fortat tot globul la un experiment social – acest work-from-home adoptat peste noapte. Efectul este de vazut si urmarit practic pe termen lung.

Lasă un răspuns