Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Ce solutii ai cand reteaua wireless nu mai face fata?

O data cu extinderea nivelului de adoptie a mobilitatii in mediul enterprise, retelele wireless din cadrul companiilor incep sa isi demonstreze rapid limitarile. Si asta pentru ca organizatiile nu se mai confrunta doar cu o crestere accelerata a volumului de angajati mobili, ci si a numarului de device-uri pe care acestia le folosesc, dar si a aplicatiilor care necesita largimi de banda si viteze de acces tot mai mari.

Cronologic vorbind, companiile si-au concentrat ani la rand atentia pe cresterea eficientei si optimizarea retelelor cablate, tratand componenta Wi-Fi ca pe un add-on, utilizat majoritar pentru traficul non-critic. In mai putin de un deceniu insa, ierarhia a inceput sa se inverseze, retelele wireless evoluand de la statutul de „nice-to-have” la cel de necesitate si tind sa inlocuiasca clasicele Wired Networks.

La momentul actual, in conditiile in care un angajat foloseste pentru a-si desfasura activitatea cel putin doua device-uri mobile (in mod uzual, un smartphone si o tableta sau un laptop), iar solutiile de comunicare audio si/sau video over IP sunt din ce in ce mai utilizate, ignorarea problemelor de trafic wireless duce automat la scaderea randamentului. Cu efecte vizibile in eficienta proceselor de business.

 

Solutia Gigabit Wi-FI

O solutie tot mai utilizata pentru rezolvarea problemelor generate de capacitatea limitata si viteza redusa a retelelor Wi-Fi o reprezinta adoptia standardului wireless 802.11ac, asa-numitul Gigabit Wi-Fi.

Noul standard (ratificat de IEEE la finalul lui 2013) aduce o serie de imbunatatiri majore ale performantei retelei fata de predecesorul sau (802.11n) prin faptul ca:

– Functioneaza exclusiv in banda de 5GHz, ceea ce reduce semnificativ riscul de congestionare a retelei, precum si problemele de interferenta;

– Ofera o viteza maxima teoretica de 1.3 Gbps (fata de 450 Mbps cat ofera 802.11n in banda de 5 GHz);

– Utilizeaza canale cu latimea de banda de 80 MHz, ceea ce asigura livrarea unui volum mai mare de date decat 802.11n (care utilizeaza latimea de banda 40MHz);

– Foloseste modulatia 256-QAM (Quadrature Amplitude Modulation), ceea ce asigura, teoretic, o crestere de patru ori a eficientei spectrului utilizat si un plus de 30% a vitezei fata de 802.11n (care utilizeaza modulatia 64-QAM).

Pentru obtinerea acestor castiguri, 802.11ac valorifica superior o caracteristica optionala a standardului precedent – Beamforming, un sistem de antene care optimizeaza utilizarea largimii de banda si permite cresterea ariei de acoperire a retelei wireless. Tehnologia Beamforming asigura detectarea dispozitivelor client si transmiterea directionata catre acestea a unui singur semnal, mai puternic, combinand si modificand semnalele transmise de antene.

 

Majoritar in 2016

Potrivit estimarilor IDC, 802.11ac va deveni in cursul acestui an standardul WLAN majoritar in ceea ce priveste vanzarile, dupa ce in 2015 a reusit sa reprezinte aproape 50% din volumul total de Acces Point-uri comercializate.

Analistii estimeaza ca Gigabit Wi-Fi va fi standardul wireless cel mai rapid adoptat dintre cele cinci ratificate de IEEE din 1997 pana in prezent. La acest fapt contribuie faptul ca majoritatea vendorilor de echipamente mobile (smartphone-uri, tablete si laptop-uri) au inceput sa produca echipamente compatibile inca din 2014. Dar si faptul ca standardul suporta imbunatatiri continue.

 

Vine Valul 2

Anul trecut, a fost lansata o noua versiune a standardului 802.11ac, asa-numitul Val 2. Noul standard aduce o serie de imbunatatiri importante, mai ales pentru mediul enterprise, cum ar fi utilizarea canalelor cu latime de banda de 160 MHz.

O alta imbunatatire majora consta in faptul ca 802.11ac Wave 2 (care opereaza in aceeasi frecventa de 5 GHz) foloseste tehnologia MU-MIMO (Multi-User Multiple Input/Multiple Output), care permite transmiterea simultana de mai multe stream-uri de date catre clienti multipli. Valul 2 suporta patru stream-uri, spre deosebire de versiunea initaiala a 802.11ac, care suporta doar 3.

Tehnologia MIMO a fost introdusa odata cu standardul 802.11n, care foloseste mai multe antene pentru cresterea vitezei de transfer si a razei de acoperire. Standardul anterior folosea insa versiunea SU-MIMO (Single User MIMO), care permitea transmiterea mai multor fluxuri de date doar catre un singur client.

Toate aceste optimizari ale standardului, permit, teoretic, atingerea unor viteze de pana la 2,26 GBps.

Fortinet tine pasul cu noile tehnologii Wi-Fi si ofera acum si echipamente de tip Access Point cu tehnologia 802.11ac Wave 2. Noua serie FAP-421E, FAP-423E ofera dual radio, dual-band 802.11a/b/g/n/ac, 4×4 MIMO, antene interne si externe.

Printr-o interfata de management integrata, tehnologia Fortinet ofera atat wireless, cat si securitate performanta. Nici zona de cloud wi-fi nu este neglijata, iar clientii care isi doresc  tehnologia 802.11ac wave 2, securitate completa la nivel de AP dar si management facil din cloud o pot face cu modelele Fortinet FAP-S421E si FAP-422E si FAP-423E, dual radio dual band 802.11a/b/g/n/ac.

Pentru demo sau informatii privind aceste solutii: fortinet@veracomp.ro.

Atunci cand vine vorba de performantele retelelor Wireles, cerintele utilizatorilor sunt sintetizate perfect de formula „Bigger, Better, Faster”. Standardul 802.11ac, in cele doua versiuni ale sale, se incadreaza perfect in aceasta caracterizare. Adoptarea sa in mediul enterprise nu este insa facila, generand o serie de provocari importante, pe care le vom aborda intr-un articol viitor.

Lasă un răspuns