Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Alegerea falsa intre 5G si Wi-Fi

Stiati ca 5G va inlocui Wi-Fi in viitorul apropiat?

Poate cititorilor obisnuiti aceasta intrebare le suna ca un adevar. Insa in realitate, Wi-Fi-ul si telecomunicatiile mobile au fiecare propriile lor atribute si vor coexista in viitor.

O mare parte din discutiile de astazi despre aceste doua tehnologii amintesc de ce s-a intâmplat cand a aparut pentru prima data cloudul. La scurt timp, se si afirma ca acesta va inlocui tehnologia on-premise in totalitate, iar  articolele care nu au lasat loc pentru nuante au creat o adevarata rumoare pe piata. Vedem acum acelasi tip de fenomen, dar nu putem sa gandim doar in alb si negru: 5G si Wi-Fi. Nu a existat niciodata o solutie unica potrivita pentru toate nevoile si dimensiunile – optica si ethernet, cu fir si wireless – si nici de acum incolo nu va exista.

Domeniile de business diferite necesita instrumente diferite si exista o serie de domenii in care Wi-Fi si 5G exceleaza. Unul dintre cele mai bune cazuri de utilizare pentru Wi-Fi este conectarea numarului tot mai mare de dispozitive Wi-Fi: smartphone-uri, laptopuri, tablete, camere de securitate si multe altele. Dotarea fiecarui dispozitiv cu tehnologie celulara nu ar avea sens. In mod similar, daca orice organizatie – are nevoi mari de banda, cum ar fi streamingul video sau transferul de fisiere mari, atunci Wi-Fi este o optiune mai rapida si mai fiabila. Nu mai vorbim de faptul ca sa faci acest lucru peste 5G ar duce la o factura socanta.

Beneficiile Wi-fi nu provin din tehnologia in sine, ci din proprietatea asupra ei. O companie care ofera Wi-FI este capabila sa obtina informatii analitice in timp real din propria retea. Acest lucru este benefic din perspectiva IT deoarece ajuta la identificarea si rezolvarea oricaror probleme de retea care pot aparea, dar poate adauga si o valoare reala afacerii. Un retailer care furnizeaza Wi-Fi gratuit clientilor sai poate analiza si utiliza datele generate pentru a analiza comportamentul acestora astfel incat sa poata optimiza serviciile – acest lucru nu se poate intampla daca se foloseste un operator de telefonie mobila, care detine aceste date si ar face dificila analiza. Evolutia Wi-Fi permite, de asemenea, celor care implementeaza retele sa-si imbunatateasca pozitia de securitate. Standarde noi, precum WPA3, o conditie necesara pentru Wi-Fi 6, aduc noi functii pentru a mentine retelele in siguranta.

Pe de alta parte, si beneficiile 5G sunt clare. Tehnologia mobila va fi forta motrice a revolutiei masinii smart si a orasului smart. Orice lucru care necesita conectare constanta pe arii geografice mari va necesita 5G pentru a functiona – o masina cu self-driving nu poate folosi Wi-Fi public gratuit. Viteza, throughputul si densitatea de acoperire a 5G vor conecta orase intregi, iar infrastructura de baza va servi drept baza pentru alte inovatii „inteligente”.

Este greu sa invingi 5G de asemenea când vine vorba de comoditate. Posibilitatea de a externaliza conectivitatea unui furnizor tert masiv si de a primi servicii de inalta calitate in schimb este o propunere foarte atragatoare. Si in timp ce avantajele functionarii unei retele Wi-Fi includ control, analize si optiuni sporite privind securitatea, toate vin cu costuri si implicare de forta de munca pe care 5G nu le are.

In sfarsit, exista un caz de utilizare in care Wi-Fi nu poate sa concureze cu 5G oricand s-ar stradui, si anume vocea. De-a lungul anilor, Wi-Fi si-a imbunatatit calitatea serviciilor atunci cand vine vorba de voce,  dar tehnologia mobila a fost de la inceput conceputa sa sustina comunicatii de voce in timp real. 5G este pur si simplu mai bun. Wi-Fi poate oferi experiente de voce cu succes intr-un spatiu limitat, precum un birou, dar tehnologia mobila este singura care poate oferi calitate peste tot.

Cazurile utilizarii duble

Este clar ca ambele tehnologii aduc valoare la masa, iar aceasta valoare este crescuta printr-o implementarea inteligenta.  De exemplu, noile access pointuri Wi-Fi 6 vor fi disponibile in acest an, iar carrierii le pot folosi pentru a gestiona offload-ul in retelele 5G. In mod similar, cerintele 5G obliga operatorii de transport sa regandeasca operatiunile de backhaul, iar in timp ce fibra este alegerea actuala, un raport recent al Ericsson a constatat ca 40% din conexiunile backhaul vor fi bazate pe tehnologia wireless pâna in 2023.

Acesta este viitorul. Combinatia dintre aceste doua tehnologii va fi un teren pentru noi experiente ale utilizatorilor finali la care nici nu am visat pana acum. Fie ca este vorba despre VR si AR, recunoastere avansata faciala si vocala, robotica sau un alt scenariu nou, abordarea combinata va duce la experiente futuriste in urmatorii ani.

5G este un gamechanger care are un potential imens si va juca un rol esential in transformarea conectivitatii. Dar ceea ce se pierde din vedere este rolul imposibil de estimat pe care Wi-Fi-ul il joaca in prezent pentru a tine impreuna institutiile si sistemele. Va puteti imagina, de exemplu, un spital care merge 24 de ore fara Wi-Fi? Sau o scoala? Sau, intr-un adevarat scenariu de cosmar, aeroportul in timp ce astepti un zbor? Scenariul ca 5G va „inlocui” Wi-Fi-ul este atat gresit, cat si nerealist. In opinia noastra, marea majoritate a scenariilor vor implica ambele tehnologii.

La inceputul anului, Extreme Networks a fost prezent in Barcelona la Mobile World Congress 2019 cu ultimele sale solutii de retelistica, demonstrand puterea combinata a Wi-Fi 6, 5G si a tehnologiei AI in impulsionarea transformarii afacerilor in mediile enterprise si a operatorilor mobili.

* Articolul a fost preluat si adaptat de pe site-ul Extreme Networks. Autorul articolului original este Perry Correll, Director, Product Marketing

Lasă un răspuns