Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Gratuit este mai scump

Gratuit este bine. Red Hat este mai bine.

Red Hat foloseste open source gratuit, dar isi vinde produsele pe (multi) bani.

Indiscutabil, Red Hat este principalul furnizor de solutii software open source. Iar produsele sale sunt bazate pe proiecte open source pe care oricine le poate folosi gratuit. Si atunci apare intrebarea justificata – daca acelasi software pe care Red Hat se bazeaza si pe care apoi il vinde este disponibil si gratuit, de ce am plati o subscriptie?

La o prima vedere, pare ca faci economie-fie ea mai mica sau mai mare, insa in realitate nu este deloc asa. Chiar daca ai in echipa oameni bine pregatiti din punct de vedere tehnic care pot face functionala o solutie gratuita, folosirea acestei solutii gratuite implica niste costuri care, pana la urma, depasesc pretul subscriptiei.

In primul rand desi produsele par aceleasi in realitate nu este chiar asa. Desi foloseste un anumit proiect ca si baza pentru produsele sale, inainte de a-l face  disponibil pentru utilizatori, Red Hat il trece  printr-un amplu proces de QA, integrare si verificare de securitate. Un singur exemplu-in special pentru cunoscatori – Red Hat Satellite este integrarea dintre Foreman, Katello, Pulp, Candlepin, Puppet etc iar template-urile sunt integrate in OpenShift pe cand HELM charts necesita putina munca de integrare. O analiza Forrester a  impactului economic total evidentiaza modul in care o companie a obtinut eficiente operationale si  economii in valoare estimata de 1.7 milioane de dolari pe parcursul a trei ani de zile folosind Red Hat Ansible Tower.

In cazul unui produs gratuit daca ai o problema poti cere ajutorul comunitatii, care cel mai probabil te va ajuta insa intr-un interval de timp nu foarte bine definit si in masura posibilitatilor. In cazul achizitionarii unei subscriptii Red Hat, in functie de nivelul subscriptiei ai un anumit interval de timp in care problema ridicata de tine trebuie si va fi rezolvata. Totodata, chiar inainte de a avea nevoie de suport Red Hat iti pune  la dispozitie toata documentatia de care ai nevoie si ghid de bune practici. Iar daca te grabesti si vrei sa scurtezi timpul in care treci de la proiect la implementare Red Hat iti poate pune la dispozitie un expert care va face setup-ul initial, poate pregati echipa ta pentru a putea face ea insasi setup-ul initial sau iti va pregati echipa pentru a putea folosi respectivul produs in mod optim.

Predictibilitate

Fiecare produs Red Hat are un anumit ciclu de viata care iti ofera o anumita predictibilitate si care lipseste atunci cand folosesti o solutie gratuita. Poti sa iti faci un plan de actiune si stii ca pe toata perioada ciclului de viata oricand vei avea garantate suportul necesar pentru solutia ta. Aceasta predictibilitate apare si atunci cand calculezi costurile deoarece acestea nu depind de numarul de angajati care sunt experti pe o anumita tehnologie Opensource, ci sunt bazate pe numarul de servere, instalari sau alte metrici stabilite initial. 

Repere de business

Un studiu IDC compara solutiile de open source Red Hat cu software-ul gratuit suportat de comunitate. Concluziile si cifrele sunt graitoare:

  • Companiiile isi amortizeaza investitiile in doar 5 luni de zile.
  • Costurile pentru infrastructura scad cu 32%.
  • Downtime-ul cu 68%.
  • In trei ani de zile, return of investment ajunge la 368%.

Daca adaugam ca Red Hat este si principalul contribuitor la majoritatea proiectelor de opensource gratuite si luam  ca exemplu kernel-ul Linux care anul trecut a fost pe locul doi, pot sa-mi inchei pledoaria cu o plecaciune:

I rest my case.

Gratuit nu este gratuit. Uneori este chiar mai scump.

Lasă un răspuns