Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

IoT (-e) asa nu!

© by shawn_h / bigstockphoto.com

Aud, in ultimul timp, tot mai mult vorbindu-se in termeni tot mai inteligenti pentru a exprima anumite tehnologii ale viitorului care deja vin peste noi.

BYOD, IoT, MDM, FAQ, etc.

Si spun eu: WTF?

Sa luam exemplul IoT – Internet of Things. Lasand la o parte exprimarea nu tocmai potrivita prin care Internetul devine, mai nou, parte proprietara a lucrurilor (Internetul lucrurilor), explic in cateva cuvinte la ce se refera: tot felul de echipamente, aparate electronice, mai mult sau mai putin inteligente, conectate la Internet. Am auzit despre studii care spun ca in cativa ani device-urile conectate la Internet vor ajunge la 50 de miliarde. Am scris in cuvinte, ca sa nu ma pierd in zero-uri: 50 de MILIARDE!!!

In ziua de astazi “ne dam pe Internet” cu tot mai multe device-uri: PC-uri, laptop-uri, tablete, smartphone-uri, mai nou televizoare si se vorbeste de tot mai multe astfel de aparate ce se conecteaza la Internet.

Exista vreun avantaj in acest lucru? Evident: te uiti la TV si in acelasi timp si cu acelasi TV surfezi pe net, vezi programe TV online, emisiuni, etc. Foarte frumos.

Un frigider conectat la Internet? De ce nu? Sunt la birou, ma pregatesc sa merg acasa si  ma ajuta foarte mult sa stiu ce alimente am in frigider si ce imi lipseste, astfel incat sa ma opresc inainte la magazinul de langa mine pentru a-mi face cumparaturile.

O centrala termica conectata la Interent? Excelent! Tot de la birou, inainte sa plec spre casa, setez temperatura ambientala la 22 de Grade – un deliciu in gerul serilor de iarna.

Automobilul conectat la Internet? Bineinteles. Exista, deja. Stiu in orice moment cat combustibil mai am in rezervor, ce piese trebuie schimbate, sau, in cazul nefericit al furtului, stiu de unde sa imi recuperez masina.

Si lista poate continua.

E si ieftin: cumpar cu 100 de lei un router de la magazin, eventual wireless, l-am conectat la Internet, am conectat device-urile (“lucrurile”) din casa la echipament, et voila. Am o casa inteligenta fara prea mult efort.

Stim, noi, oare la ce riscuri ne supunem atunci cand facem acest lucru? Suntem, oare, constienti de pericolele ce pot aparea daca un rauvoitor (hacker, etc) imi sparge reteaua si se conecteaza si el la echipamentele mele? Adica, e evident un mare avantaj sa ai o camera de supraveghere in casa la care te poti conecta cand esti la birou sa vezi ce face bona cu copilul tau minor, daca a papat ce trebuie, daca a dormit, si daca s-a purtat frumos cu el. Dar acelasi lucru il poate face si altcineva strain. Mai mult, acel cineva te poate supraveghea si pe tine cand esti acasa. Asta nu mai suna bine, asa-i?

Mergem mai departe: hacker-ul se conecteaza la frigiderul tau si ii schimba temperatura. Nu-i asa o drama, se schimba mancarea stricata, schimb parola la wireless si am rezolvat problema. Dar ce ne facem daca acel cineva iti modifica temperatura in casa, conectat la centrala termica? Sau mai rau: opreste functionarea centralei lasand gazul pornit. Paranoia? Pai cu Internetul lucrurilor nu cred.

Nu mai vorbesc ce se intampla daca hack-erul se conecteaza la automobilul tau atunci cand tu esti la volan…..

Prin urmare, trebuie sa fim constienti la ce riscuri ne supunem atunci cand ne entuziasmam atat de tare de evolutia tehnologiei.

Lasă un răspuns