Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Cu cybercrime-ul nu-i de joaca!

© by bigstockphoto.com

Si a aflat asta pe pielea lui un pusti de 14 ani.

Dintr-un articol publicat pe thehackernews.com aflam ca un elev in varsta de 14 ani din Japonia a fost arestat pentru crearea si raspandirea unui cod malitios de tip ransomware – ca tot e la moda.

Ce pot spune – alti pusti de varsta lui rup playstation-ul in doua sau sunt “gen” maestri in kendama – el a gasit potrivit sa se distreze codand. “Gen”. 🙂 Si asta nu e un lucru rau, dimpotriva. Programarea de la varste fragede ajuta foarte mult in dezvoltarea ulterioara a adultului, chiar daca nu va profesa neaparat in domeniu programarii. O spune si in articol: “Though it is never recommended to develop a malware and spread it for fun, financial gain or other purposes, learning to code is not a crime.”

In schimb, atunci cand acel cod este malitios si raspandit cu scopul obtinerii unor foloase materiale, ba ii mai faci si publicitate pe deasupra, asa cum putem citi in articol, atunci distractia se transforma imediat in chin. Not smart, kid!

Ce-i drept, el nu a folosit softul pentru a obtine foloase financiare personale, insa l-a facut public altora pentru a fi folosit dupa bunul plac.

Am discutat despre acest tip de “hacker” si in alte articole (Atacurile DDoS si eterna intrebare: DE CE?), ba am si atras atentia ca (citez) “joaca de-a hacker-ul se poate transforma rapid intr-o mare problema sau chiar o adevarata drama pentru un tanar aspirant intr-ale IT-ului” (am incheiat citatul :)) din postul de aici: Pedeapsa pentru hack-eri )

Sa fi avut o presimtire? Deja incep sa ma simt vizionar.  🙂

Imi pare rau pentru pustiul din articol, insa simt nevoia sa repet: “granita dintre joaca si ilegalitate este foarte subtire si se poate trece peste ea fara ca respectivul sa constientizeze sau sa doreasca acest lucru” – in cazul de fata elevul a fost constient de ceea ce face, dar am impresia ca nu era constient de urmari. Urmeaza sa le afle!

Sfatul meu este acelasi: Stay in school, kids!

 

Lasă un răspuns