Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Cat crezi ca valoreaza un laptop furat?

© by bigstockphoto.com

Am pus intrebarea aceasta mai multor persoane cunoscute recent la o conferinta, iar majoritatea au pus accent cu precadere pe valoarea echipamentului in sine.

Ce pret punem insa pe date? Aparent am fi tentati sa spunem ca nu toata lumea lucreaza pentru Guvern si transporta date secrete, insa cu totii avem date confidentiale care nu dorim sa ajunga pe maini necunscute, fie ca este vorba de pozele copiile si itinerariul urmatoarei vacante sau liste de clienti si planuri de afaceri etc. Ce as dori sa punctez este ca desi in spatiul public ransomware capteaza intreaga atentie (remarcabila abundenta de stiri la TV in ultimele zile pe tema wannacry) mai toata lumea ignora realitatea: ca este mai simplu sa furi un laptop decat sa  spargi o retea si sa hack-uiești o baza de date.

Stiati ca:

  • la nivel gobal este furat un laptop la fiecare 53 de secunde
  • 25%  sunt furate din masini si alte mijloace de transport
  • 23% dintre acestea sunt furate direct din birouri
  • 15% din hoteluri si aeroporturi
  • doar 7-8% dintre echipamentele furate sunt gasite/recuperate

(datele apartin unui studiu realizat de Kensington)

În Statele Unite, putem vorbi despre un adevarat fenomen social. Rapoartele politiei arata ca saptamanal 12.000 de laptopuri sunt pierdute pe aeroporturile din intreaga tara. Conform acelorasi surse, in 53% din cazuri pe aceste dispozitie erau stocare informatii confidentiale si doar in 65% din cazuri datele sunt protejate. Problema a devenit tot mai acuta in contextul BYOD (Bring Your Own Device) abordare prin care angajatii folosesc aceleasi dispozitive mobile atat in interes de serviciu cat si personal.  Din pacate, chiar daca BYOD s-a generalizat, inclusiv in Romania, putine companii au o strategie functionala pentru protectia datelor stocate pe dispozitivele mobile (telefoane sau laptopuri).

Nu am gasit date statistice pentru Romania cu privire la furturile de laptopuri „corporate”, insa semnalul de alarma este real. Cautati, de curiozitate, pe Google „laptop furat” si veti afla ca printre pagubiti se afla: Horatiu Malaiele, un primar din judetul Arad, un agent de paza din suita lui Trump, un Director de la NASA, Prim-Ministrul Belgiei etc.

Dispozitivele mobile contin date cu mare valoare, sentimentala sau de business si trebuie protejate in consecinta, prin orice mijloace atat impotriva furtului propriu zis, cat si a breselor de securitate. Datele ajung sa valoreze de cateva ori valoarea echipamentului in sine. Prin folclorul online, se vorbeste deja despre cazuri in care hotii s-au „oferit” sa returneze hdd-urile laptorpurilor furate, contra unor sume de bani. Iata ca exista si o versiune offline a celebrelor atacuri ransomware.

Concluzia este ca datele trebuie protejate atat cand suntem online,  prin prevenirea accesului neautorizat, cat si  dar si offline prin criptarea acestora. Produsele de securitate F5 si Gemalto, pe care Veracomp le are in  potofoliu (https://www.veracomp.ro/solutii-veracomp/securitate), acopera cele mai diverse scenarii si cerinte.

Detalii solutii criptare

Protecția datelor este esențială pentru activitatile digitale zilnice, precum și pentru respectarea reglementărilor. Folosirea autentificarii prin eToken, combinata cu protectia pre-boot si criptarea  discurilor, reprezintă cea mai eficientă combinație pentru protecția datelor.

Imaginați-vă că sunteți imun la daunele cauzate de laptopurile furate și că aveți grijă ca fișierele sensibile să fie accesate numai de utilizatorii autorizați.

Criptarea laptopului bazată pe Smart Card

O soluție puternică de autentificare bazată pe Smart Card asigură autentificarea si securizarea  criptarii prin cu două componente cheie:

Protecția fizică a cheilor de criptare: generarea de chei de criptare pe loc și a certificatelor cu stocare sigură ofera utilizatorului siguranta ca cheile lor private nu părăsesc niciodată tokenul sau sunt expuse mediului nesigur al PC-urilor

Autentificarea utilizatorului înainte de accesarea cheii de criptare: autentificarea puternică a utilizatorului asigură că numai persoanele autorizate pot ajunge la date sensibile

Beneficii eToken pentru criptarea laptopului

eToken este liderul mondial în autentificarea USB pe bază de smart carduri și oferă generarea securizată, stocarea cheilor de criptare și acreditările precum si autentificarea sigura two-factor pentru accesul la cheie.

eToken a colaborat cu principalii furnizori de soluții de criptare a discurilor și de protecție pentru boot, pentru a permite implementarea rapidă și ușoară a soluțiilor de criptare laptop și a soluțiilor de securitate laptop integrate cu eToken.

Cu suita de soluții eToken, veți experimenta integrarea perfectă cu produsele de criptare de vârf și cu dispozitivele de protecție anti-boot, ușurința în utilizare, administrabilitate și portabilitatea necesare pentru a face succesul soluției dvs. de securitate pentru PC și laptop.

Pentru detalii sau informatii, ne puteti contacta oricand: sales@veracomp.ro.

Lasă un răspuns