Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Identitatea virtuala

Nu demult urmaream o stire la TV legata de amenintarile primite de catre o politista pe pagina ei de socializare de la un individ care fusese amendat chiar de respectiva. Individul se ascundea, bineinteles, in spatele unui cont virtual, insa a putut fi identificat si tras la raspundere.

Nu intru in detalii legate de conduita si libertatea fiecaruia de a avea conturi pe retele de socializare, inclusiv a oamenilor de ordine, insa consider ca e oportun, asa cum mai spus-o in repetate randuri, ca macar acestia sa fie putin mai discreti in ceea ce priveste expunerea momentelor personale in mod public. Nu de alta, dar le usureaza munca celor ce doresc sa le faca rau. Si nu sunt putini. Acelasi lucru e valabil, din punctul meu de vedere, pentru toata lumea.

In acel moment mi-am amintit de o conferinta de securitate la care am participat alaturi de specialisti in securitatea cibernetica si chiar si de angajati ai serviciilor secrete ale altor state. Stati linistiti, eram acolo doar in calitate de spectator. 🙂

Totusi, la un moment dat s-a pus problema identitatii virtuale, care m-a pus pe ganduri si la care, desi au trecut ceva ani de atunci, nu s-au gasit inca solutii. Cel putin nu la noi.

Sa luam un exemplu: ca tot am mentionat mai sus de retele de socializare, sa spunem ca o matusa ma roaga sa ii creez un cont pe o astfel de retea, deoarece doreste sa discute cu fiul ei plecat peste granite, si nu se descurca sa-si creeze cont. Problema vine aici: dupa ce-i creez contul, al cui este acel cont? Al meu sau al matusii mele? Al meu pentru ca l-am creat sau al ei pentru ca m-a rugat sa il creez si ea il foloseste?

Sau un alt caz, de data asta o intamplare reala: exista tot felul de platforme si jocuri on-line unde utilizatorii folosesc bani virtuali pentru a cumpara diverse lucruri, creeaza orase, manage-uiesc echipe virtuale de fotbal si vand sau cumpara jucatori, sunt soferi profesionisti in tot felul de campionate si cumpara piese pentru masini sau le customizeaza dupa bunul plac, cumpara jetoane la jocuri de noroc virtuale, samd. Si nu ma refer la moneda virtuala Bitcoin sau altele, ci pur la monede virtuale existente si utilizabile numai pe acea platforma sau in acel joc. Ei bine, unele din aceste jocuri ofera posibilitatea utilizatorilor sa plateasca folosind bani reali pentru a cumpara bani virtuali in joc. Si multi o fac.

Sa spunem ca, la un moment dat, contul unui astfel de utilizator este spart de hackeri, care ii folosesc banii virtuali, pentru care utilizatorul a platit bani reali, in alte scopuri sau ii golesc contul virtual. Practic, hackerii au furat bani virtuali, utilizatorul a pierdut bani reali. Cum pot fi trasi la raspundere  in acest caz? Cel putin la noi politia ridica din umeri.

Exista, totusi, alte state unde astfel de situatii sunt reglementate, identitatea virtuala este bine pusa la punct, si in cazul de mai sus, care chiar s-a intamplat, rauvoitorii au putut fi trasi la raspundere.

Stiu ca exista tot felul de discutii pe acest subiect si la noi, insa pana nu vom vedea o legislatie in acest sens, trebuie sa fim foarte atenti la ce se intampla in jurul nostru atat in viata reala, cat si in spatiul virtual.

Lasă un răspuns