Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

O problema de 8 trilioane de dolari

Pornesti televizorul, deschizi un ziar sau intri pe internet si vei vedea acelasi lucru: stiri despre atacurile cibernetice. Trend Micro a blocat anul trecut peste 66,4 miliarde de amenintari online, peste 631 milioane de tip ransome. Mai exista si cripto-jacking, malware-ul pentru furtul de informatii, phishingul, exploituri zero-day – iar lista cu tipurile de amenintari cu care se confrunta utilizatorii de internet in prezent este imensa si va continua sa creasca si sa evolueze.

Ce inseamna acest lucru pentru organizatii? Riscul unor uriase daune financiare si reputationale: costuri juridice, amenzii de reglementare, uzura clientilor si multe altele…

Se presupune ca pierderile cumulate in urma atacurilor Business Email Compromise (BEC) vor atinge doar in acest an pragul a 9 miliarde de dolari. Mai exact, analistii estimeaza ca industria criminalitatii informatice va costa economia globala cu pana la 8 trilioane de dolari pana in 2022!

 

Securitatea, incotro?

In acest context, pare absolut normal ca marii jucatori din piata de tehnologie „sa faca ceva”. Acest „ceva” s-a concretizat recent intr-un acord global, semnat de 34 de producatori de tehnologie, Cybersecurity Tech Accord: este cel mai cel mai mare angajament comun luat vreodata de catre sectorul privat de tehnologie si companiile de securitate pentru a proteja clientii si pentru a imbunatati securitatea informatica. Acordul este construit in jurul a patru principii cheie:

  • O aparare mai puternica: semnatarii se angajeaza sa contribuie la protejarea utilizatorilor si a organizatiilor din intreaga lume, oriunde s-ar afla.
  • Nici un sprijin ofensiv: nu vor fi sprijinite initiative private sau guvernamentale care au intentia de a lansa atacuri cibernetice sau de a submina securitatea produselor aliatilor, prin manipularea acestora. Incidente, cum ar fi atacurile de rascumparare WannaCry din 2017, care au contribuit la presupusele exploituri ale statelor suverane, au demonstrat cat de usor capabilitatile ofensive oficiale de la nivel guvernamental pot conduce la atacuri in masa asupra afacerilor si consumatorilor nevinovati.
  • Dezvoltarea capacitatilor: toti membrii semnatari ai acordului vor face eforturi sustinute pentru a-iajuta dezvoltatori si cei care folosesc tehnologia lor sa-si imbunatateasca capacitatea de a se proteja – prin noi caracteristici si cele mai bune practici.
  • Actiuni colective: toti membrii acordului vor colabora prin parteneriate formale si informale cu alti actori din industrie, cu societatea civila, cu cercetatori si mai mult pentru a impartasi informatii, pentru a gestiona dezvaluirea vulnerabilitatilor si a combate malware-ul.

Acordul include 34 de companii precum Cisco, Facebook, HP, Intel, Microsoft, Nokia, Oracle, Siemens si Trend Micro si reprezinta efortul comun de a capitaliza o piata de peste 1,8 trilioane de dolari. Fiecare membru va fi capabil sa contribuie cu o expertiza diferita in beneficiul intregului. O parte din valoarea pe care o va aduce Trend Micro este folosirea capabilitatilor sale de detectare a vulnerabilitatilor si a amenintarilor cunoscute, noi si de perspectiva.

Articol preluat din blogul Trend Micro.

 

Lasă un răspuns