Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Cum gestionezi utilizarea latimii de banda?

Intr-o epoca in care se vehiculeaza tot mai multe date si aplicatii, cum prevenim un utilizator „lacom” care ar putea consuma toata latimea de banda?

Controlerele pentru latimea de banda (BWC), caracteristica a BIG-IP, pot ajuta la prevenirea unui exces de date si la mentinerea unei normalitati. Cateva exemple de utilizare a BWC ar fi sa limiteze cantitatea de date care pot fi descarcate sau sa impiedice un utilizator sa transfere fisiere video 4K care ar putea satura reteaua.

Bandwidth Controllers

Cu BIG-IP se poate controla cantitatea de latime de banda alocata unei aplicatii sau unui tip de utilizator. Astfel se poate controla latimea de banda pe care un utilizator o poate utiliza pentru a accesa o aplicatie (intrare) sau  latimea de banda pe furnizata pentru Internet (iesire). 

Controllerele pot aplica politici statice sau dinamice pentru a controla latimea de banda utilizata.
Politica statica

O politica statica ofera o limita de latime de banda cumulata. Ganditi-va la acest lucru, ca la un furtun de gradina si adaugati o duza. Toate solicitarile sunt diminuate uniform peste valoarea maxima definita. De exemplu, puteti limita un site care ofera descarcari de fisiere la 100 Mbps.

O politica statica este foarte simpla si poate fi folositoare pentru a aplica o politica de iesire cum ar fi „elevii au la dipozitie 100 Mbps de internet si facultatea are 1 Gbps de internet bazat pe subnetul originar” sau poate limita backup-urile / jocurile care folosesc portul XXXX la 100 Mbps.

 

Politica dinamica

O politica statica poate fi abuzata. In scenariul precedent de iesire un student istet ar putea crea conexiuni multiple si „fura” latimea de banda de la alti studenti.

O politica dinamica ofera un mecanism mai corect pentru a aplica atat politica globala (similara cu cea statica), cat si politica „utilizator”. O politica dinamica ar putea imbunatati exemplul anterior pentru a impune o limita de 10 Mbps pentru utilizatorii finali bazata pe adresa IP sursa, precum si un total maxim de 100 Mbps pentru studenti si 1 Gbps pentru facultate.

Pentru a utiliza o politica dinamica, trebuie sa definiti criteriul pe care doriti sa sortati utilizatorii. Aceasta ar putea fi o adresa IP, un ID de sesiune sau alte criterii.

In actiune

Mai jos sunt pasii efectivi de lucru:

• Limitati descarcarea globala la 200 Mbps
• Identificati utilizatorii fie prin adresa IP, fie prin antetul X-Forwarded-For
• Limitati utilizatorul individual la 100 Mbps

Sursa

Lasă un răspuns