Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Recunoasterea faciala si inteligenta artificiala pot umaniza calatoriile aeriene?

Tehnologiile de recunoastere faciala  si inteligenta artificiala (AI) ne pot ajuta sa facem experienta de calatorie mai putin stresanta. Desi poate parea o afirmatie foarte controversata, merita s-o exploram mai departe inainte de a ajunge la orice concluzie.

Multi dintre noi am experimentat o calatorie maraton prin aeroport, cu cozi nesfarsite si controale repetate de securitate, facandu-ne sa ne simtim ca un articol pe o linie de fabricatie. Deci, cum ar putea tehnologia sa ne ajute la imbunatatirea acestei experiente?

Tehnologia de recunoastere faciala a inceput sa fie implementata pe aeroporturile din intreaga lume in ultimii doi ani ca raspuns la nevoia eficientizarii experientei pasagerilor pe aeroport. Astazi, unele companii aeriene permit calatorilor sa se imbarce sau sa-si puna singuri bagajele doar cu o scanare faciala. In SUA vorbim deja de imbarcarea biometrica.

Iar imbarcarea biometrica va continua sa se extinda. Obiectivul acestui mod inovator de imbarcare in avion este de accelerare a timpului mediu de imbarcare, precum si de crestere a nivelului de servicii pentru pentru pasageri. Pana acum, recunoasterea faciala isi pastreaza promisiunea, deoarece majoritatii pasagerilor ii place sa fie verificata in doar cateva secunde trecand pe langa o camera foto. Mai mult, aceasta tehnologie permite companiilor aeriene sa imbarce 285 pasageri in mai putin de 20 de minute. Aceasta este de doua ori mai rapida decat procesul manual, prin care personalul companiei aeriene verifica pasaportul si bagajul fiecarui pasager.

Ce este de fapt AI si cum poate beneficia de ea experienta de calatorie ?

Zambesc cand imi imaginez ca explic ceea ce este AI unui copil, imaginandu-mi privirea lui goala si chicotelile lui in timp ce incerc sa explic astfel de lucruri conceptuale in cuvinte simple.

Daca ar trebui sa transpun ceea ce AI este in termeni simpli si sa explic cum ar putea face calatoria mai usoara iata ce as face. In primul rand, as descrie contextul: o calatorie tipica la aeroport. Aeroporturile pot fi coplesitoare pentru copii, precum si pentru orice calator care calca pentru prima data acolo si ii pot face si pe calatorii experimentati sa fie nelinistiti. Din momentul in care va rezervati biletul pana in momentul in care v-ati asezat in sfarsit pe scaunul alocat, sunteti de unul singur. Trebuie sa va asigurati ca aveti toate documentele necesare, sa va luati lucrurile, sa va grabiti la aeroport, sa parcati, sa gasiti terminalul etc. Dar a ajunge la aeroport este doar inceputul calatoriei!

Urmatorul pas este coada pentru  check-in pentru a obtine permisul de imbarcare si a-ti prezenta pasaportul. Daca v-ati facut check-in-ul deja de acasa, este excelent, deoarece ar putea insemna un pas mai putin, dar trebuie totusi sa stati la o coada pentru a va prezenta pasaportul si permisul de imbarcare unui membru al personalului.

Va simtiti mai usurat? Bine, acum sunteti gata sa asteptati pentru verificarea securitatii. Acest lucru poate dura cel putin 15 minute in cel mai bun caz! Si atunci veti auzi „Boarding pass-ul, va rog”, din nou. In acest moment, dupa ce v-ati dezbracat si imbracat din nou, enervandu-va pentru ca ati ales perechea de incaltaminte gresita si ati ratat gaura din ciorap, ati aruncat telefonul de doua ori si ati uitat o sticla de sampon in bagajul de mana, un dus ar fi bine-venit. Dar, totusi mai aveti 5 minute pentru a merge in duty-free pentru a cumpara rapid niste parfumuri.  Dar, din nou, trebuie sa va prezentati  bording pass-ul la cumparare. Permisul de imbarcare, unde mi-am pus permisul de imbarcare ???  …

Suna familiar?

Avantajele folosirii fetelor noastre ca o marca unica pentru a demonstra cine suntem si pentru a putea accesa o zona sau a ne urca in avion este destul de usor de inteles. Apoi vine partea mai putin evidenta.

AI si ce aduce tehnologiei de recunoastere a fetei

Va trebui din nou sa fac un scenariu pentru monstrisorii mici, explicand ce face AI de fapt. AI este o masina sau un sistem informatic care este programat de noi, oamenii, pentru a putea invata din informatiile pe care le-a stocat si pentru a putea folosi pentru rezolvarea problemelor – la fel cum functioneaza creierul nostru.

Deoarece AI este capabila sa capitalizeze cantitati enorme de date colectate care pot fi utilizate pentru a rezolva probleme, acest lucru permite recunoasterii faciale sa continue sa se imbunatateasca, marind increderea noastra in astfel de tehnologii si potentialele utilizari ale acesteia.

Revenind la intrebarea initiala-cum pot recunoasterea faciala si AI sa umanizeze calatoria aeriana?

Vedem deja beneficiile in ceea ce priveste eficienta adusa de tehnologia de recunoastere faciala, permitand pasagerilor sa fie imbarcati folosind chipul lor si  si un program de computer imbunatatit cu AI. Introducerea unei astfel de tehnologii este binevenita atat de operatori cat si de calatori, care vad beneficiile in ceea ce priveste securitatea, economisirea timpului si usurinta de utilizare, precum si impactul pozitiv asupra experientei generale. Deci da, tehnologia imbunatateste de fapt umanitatea, in sensul ca ne ajuta sa ne concentram pe interactiunea umana si pe lucruri care nu pot fi automatizate, cum ar fi un zambet primitor, asistenta pentru nevoi speciale, raspunsuri la intrebari particulare.

Atunci cand tehnologia ajunge la punctul in care are maturitatea pentru a automatiza procesele repetitive, consumatoare de timp, care sunt obligatorii pentru a asigura securitatea, dar, de asemenea, face ca pasagerii si personalul sa se simta usurati este gata sa devina un curent. Am ajuns in acest punct cu recunoasterea faciala si vom incepe sa vedem cum ne poate ajuta cu adevarat la imbunatatirea experientei de calatorie si la readucerea notiunii de umanitate care se pierde adesea in procesele aeroportuare grele si care consuma timp.

Cum poate AI revolutiona ecosistemul aeroportului?

Acum, pe langa utilizarea AI la imbunatatirea constanta a vitezei si a exactitatii algoritmilor de recunoastere faciala, are si potentialul de a revolutiona intregul ecosistem aeroportuar. Exista deja multe sisteme implementate in procesele aeroportuare si ale companiilor aeriene care colecteaza date despre pasageri printr-o retea diversa de dispozitive si aplicatii, cum ar fi sisteme de rezervare a companiilor aeriene, cititoare de pasapoarte, scanere de amprente, camere etc. In viitor, AI va putea pune cap la cap datele colectate de toti acest senzori si stabili clar daca un pasager este cine sustine ca este. Aceasta identitate garantata  este cheia rezolvarii multor ineficiente din procesele existente din aeroporturi, iar AI va fi in centrul acestei calatorii prin aeroport, permitand o plimbare facila, dar sigura pe la toate punctele de contact pentru pasageri.

Aceasta digitalizare completa a experientei de calator va fi criteriul diferentiator pentru aeroporturi in viitor. In cadrul spectacolului aerian de la Paris, Gemalto a demonstrat ca poate face imbarcarea mai usoara si mai rapida cu ajutorul tehnologiei de recunoastere faciala. Pregatiti-va pentru o noua era a calatoriei aeroportului, in care agentii prietenosi si insotitorii de zbor sensibili, care sunt acolo pentru a se concentra mai mult pe servicii decat pe proceduri, va vor saluta la terminalele fara hartie!

Lasă un răspuns