Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Ghid de sarbatori pentru cumparaturi online in siguranta

Persoanele fizice si retailerii nu sunt singurii care se pregatesc pentru cel mai important sezon de cumparaturi din an. Sezonul de cumparaturi este, de asemenea, un eveniment important si pentru infractorii cibernetici.

In fiecare sezon de sarbatori, cercetatorii de securitate documenteaza varfuri in activitatea infractionala online, variind de la escrocherii de tip phishing, site-uri false de cumparaturi si aplicatii de scrutare a cardurilor de credit, pana la aplicatii malitioase sau compromise care sunt postate in magazinele de aplicatii online. Pe de alta parte, deoarece oamenii isi vor scoate cartile de credit pentru a face un numar mare de achizitii uneori, atacatorii presupun ca unele tranzactii frauduloase pot fi usor trecute cu vederea.

Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa aveti sarbatori fericite si sa faceti cumparaturi in siguranta.

Fiti pregatiti.

Unul dintre cele mai bune moduri de a va asigura o experienta sigura pentru cumparaturile online este sa va pregatiti.

 • Incepeti prin a va asigura ca dispozitivele, software-ul, browserele si aplicatiile dvs. au fost corect actualizate la cele mai recente versiuni. Este deosebit de important sa utilizati sisteme de operare actualizate si cu patch-uri la zi, pe toate dispozitivele dvs. De exemplu, la inceputul acestui an, o vulnerabilitate a permis atacatorilor sa execute un atac si sa controleze dispozitivele Android. Partea buna este ca atacul a putut fi executat doar telefoanele care nu mai primesc actualizari, dar erau inca utilizate. Cumparaturile facute folosind un dispozitiv mobil intr-o locatie fizica de vanzare cu amanuntul reprezinta o situatie uzuala, dar poate introduce riscuri noi pe care nu le-ati avut in vedere.
 • Asigurati-va ca dispozitivele dvs. au instalate instrumente de securitate, cum ar fi antivirus si VPN si ca stiti cum sa le utilizati.
 • Controlati-va parolele.
  • Inlocuiti vechile parole cu unele mai complexe, mai greu de ghicit, dar usor de tinut minte. Puteti face un acronim dintr-o sintagma sau propozitie pe care o cunoasteti foarte bine; usor de tinut minte, greu de ghicit. Pentru un plus de siguranta adaugati caractere speciale si cifre.
  • Nu folositi aceeasi parola pentru conturi diferite. Daca este strict necesar, folositi o parola-cheie care sa gestioneze toate parolele utilizate.
 • Folositi pentru cumparaturi cardul de credit, si nu pe cel de debit. Multe carti de credit includ protectia impotriva fraudei. De asemenea, pot fi dezactivate fara a va bloca celelalte resurse. De asemenea, asigurati-va ca furnizorul dvs. de card de credit va va avertiza in cazul unei activitati suspecte. Multe banci ofera, de asemenea, o parola unica.

Ceva in plus

Desi sfaturile de mai sus sunt un start important, exista alte cateva lucruri pe care ar trebui sa le luati in considerare daca vreti sa faceti cumparaturi online in siguranta.

 • Fiecare browser accepta tranzactii sigure folosind criptare SSL. Dar pentru a fi in siguranta, asigurati-va ca aveti o conexiune securizata inainte de a apasa butonul „cumpara”. Verificati acest lucru in bara URL a browserului dvs. si asigurati-va ca adresa incepe cu https: // si nu http: //. De asemenea, puteti cauta pictograma de blocare in browser. Acestea inseamna ca tranzactia dvs. este protejata. Plug-in-urile populare open-source includ HTTPS Everywhere si uBlock Origin, care pot fi adaugate la majoritatea browserelor gratuit pentru a securiza tranzactii, a filtra continut si a bloca anunturi.
 • Daca este posibil, faceti cumparaturi folosind conexiune VPN (virtual private network). In acest fel, chiar daca comunicatiile dvs. sunt interceptate, acestea vor fi inutile pentru infractiuni informatice, deoarece datele sunt criptate. Daca sunteti frecvent online in locuri publice, exista o serie de servicii VPN low-cost sau gratuite care va vor asigura o conexiune intotdeauna protejata.
 • Pentru utilizatorii mai tehnici, luati in considerare configurarea unei VM pe computer, dedicat pentru cumparaturi. In acest fel, orice afectare a sistemului la fi izolata la nivel de VM, iar infractorii nu au acces la datele sensibile.
 • Accesul catre site-uri mai poate fi securizat si prin setarea unei autentificari multi-factor. Multe site-uri (cum ar fi cele ale bancilor) fac autentificare cu doi factori pentru a securiza mai bine accesul la resursele financiare. Nu te limita la verificarea SMS, foloseste aplicatii dedicate precum Google Authenticator sau YubiKey.

Cumpara in siguranta

 • Toata lumea stie ca nu trebuie sa dai click pe linkurile dintr-un email sau de pe un site web decat daca esti convins ca sunt sigure. Cu toate acestea, aproape o treime dintre utilizatori fac acest lucru, frecvent. Ca sa iti invingi curiozitate, poate ar fi bine sa stii unde duc aceste link-uri.
  • Plimba cursorul peste link si ar trebui sa poti vedea URL-ul fie ca pop-up sau in partea de jos a email-ului sau in pagina browserului.
  • Analizeaza cu atentie inainte sa dai click. Arata normal? Numele e prea lung sau contine caractere ciudate sau cifre prea multe? Duce acest URL catre site-ul mentionat sau in alta parte? Inlocuieste literele cu numere, ca in amaz0n.com?
 • Verifica URL-ul inainte sa dai click. Poti face acest lucru fie copiind respectivul URL intr-un motor de cautare precum who.is. Vei obtine diverse informatii, precum cand a fost creat, unde se afla fizic, cine detine site-ul. Priveste cu suspiciune orice domeniu care este online de foarte putina vreme sau este inregistrat in alta tara decat ar fi normal.

Fii atent

Trebuie sa fim constienti ca infractorii cibernetici vor fi interesati sa atace cele mai populare site-uri de cumparaturi online. Dar sunt cateva indicii care ne pot ajuta sa stim cand e cazul ne facem griji.

 • Incepeti prin a privi designul site-ului. Cei mai multi criminali nu au nici timp, nici resursele necesare pentru a face un duplicat fidel al site-ului pe care il ataca, sau pentru a-si dezvolta propriul site fals de cumparaturi. O scurta privire in jur poate parcurge un drum lung pentru a va ajuta sa decideti daca ar trebui sa continuati navigarea sau sa parasiti site-ul. De exemplu, site-ul web arata profesional? Linkurile functioneaza si sunt corecte si rapide? Exista o multime de reclame pop-up? Toate sunt semne.
 • Cititi textele de pe site. Gramatica necorespunzatoare, descrierile neclare si cuvintele scrise gresit pot fi indicii ca site-ul nu este legitim.
 • Amintiti-va de acel “prea frumos ca sa fie adevarat”, de obicei chiar asa este. Desigur, exista oferte foarte bune pentru diverse lucruri pe Internet. Dar, in general, preturile neobisnuit de mici si disponibilitatea ridicata a articolelor greu de gasit sunt semnale de alarma pentru diverse escrocherii.
 • In cele din urma, asigurati-va ca sistemul de plati accepta carduri majore de credit. Evitati site-urile care solicita plati directe de la banca dvs., transferuri sau alte forme de plata nerecuperabile. Atunci cand este posibil, utilizati sistemele de plata PayPal sau Verified by Visa pentru a va proteja.

Doua grame de preventie…

Cumparaturile online si piata digitala in crestere transforma lumea in care traim, oferindu-ne acces rapid la o varietate mai larga de lucruri si servicii decat in ​​orice alt moment din istorie. Cu toate acestea, acest peisaj extins vine cu riscuri reale care trebuie intelese corect si asumate responsabil.

Va amintiti de vulpoiul din poveste? Profitori au existat dintotdeauna. Infractorii ciberneticii de astazi nu sunt cu nimic diferiti. Nu numai ca sunt priceputi din punct de vedere tehnic, dar cunosc si tendintele consumatorilor, inteleg presupunerile pe care le fac cumparatorii si stiu cum sa le exploateze. Cu toate acestea, cu un nivel decent de educatie cibernetica, putem avea o experienta placuta si sigura de cumparaturi! Cumparaturi Fericite!

Articol preluat de pe blogul Fortinet.

Lasă un răspuns