Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Impactul IoT asupra locului de munca

Ritmul acestei digitalizari s-a accelerat in ultimii 50 de ani, mai ales odata cu introducerea computerelor. Nu de demult, ne conectam la retea printr-un modem, trimiteam fax-uri de pe un dispozitiv dedicat si foloseam dischete pentru a transfera fisiere.

Astazi, marile schimbari ale tehnologiei la locul de munca sunt mai putin legate de mobilitatea de birou si mai mult de crearea unui mediu de munca cat mai confortabil, cu un timp redus pentru activitatile administrative, politiciile companiilor gravitand in jurul starii de bine a angajatului, a reducerilor de costuri si a protectiei mediului inconjurator. Implementarea dispozitivelor si a sistemelor inteligente este in centrul acestei transformari de business, dar securitatea IoT trebuie sa ramana cap de afis in acest proces.

Care sunt, pana la urma, beneficiile pe care IoT le poate aduce unei companii?

Asistentii digitali

Una dintre cele mai cunoscute utilizari ale IoT sunt asistentii digitali (digital assistants), pe care astazi multi oameni ii folosesc pentru uz personal. Cu toate acestea, aceste dispozitive nu sunt inca raspandite in mediul de birou. Cazul de utilizare cel mai frecvent al unui asistent digital in birou este de a ajuta angajatii cu sarcinile personale si de a efectua apeluri. Cu toate acestea, asistentul digital are un potential mult mai mare.

Asistentii digitali de birou va pot spune, de exemplu, ce sali de sedinte sunt libere, pot controla setarile echipamentelor pentru conferinte si pot comanda consumabile in functie de frecventa si istoricul comenzilor. In plus, este posibil ca un asistent digital sa stie ca aveti o intalnire in calendar, sa extraga informatiile de apelare telefonica, sa apeleze furnizorul de conferinte si sa initieze conferinta, toate fara ca dvs. sa va faceti griji despre gasirea ID-ului de conferinta sau a codului international. Apoi, dupa ce va aflati in sala de sedinte, asistentul poate porni televizorul sau ecranul inteligent si poate aprinde automat luminile, fara a fi necesar sa ridicati un deget.

Cladirile inteligente

In mod traditional, cladirile inteligente sunt cele care utilizeaza sisteme IoT, precum smart meters si sistemele de securitate smart pentru a reduce costurile operationale si pentru a facilita operatiuni remote. Un sistem inteligent de incalzire, de exemplu, poate intelege modul in care temperatura din birou se schimba in functie de conditiile meteorologice diferite si poate regla in mod corespunzator climatizarea sau incalzirea. Cu toate acestea, cele mai recente sisteme de cladiri inteligente IoT pot fi legate si I fucntie de numarul de persoane care utilizeaza computerele. Folosind aceste date, sistemul va fi capabil sa spuna exact ce parte a biroului ar putea avea nevoie de mai mult aer conditionat decat altul si, prin urmare, poate directiona mai precis caldura / aerul catre aceste zone. Pentru administratorii de cladiri, acest lucru reprezinta o economie enorma de costuri, deoarece banii sunt cheltuiti doar acolo unde trebuie.

Utilizarea IoT in cladirile de birouri ar putea insemna si reducerea timpului necesar pentru a identifica spatii neexploatate din cladire. In plus, cand un client sau furnizor care vine adesea la biroul dvs. intra in cladrie, acesta ar putea fi intampinat de un mesaj personalizat de bun venit, cu numele si sigla companiei la receptie, de indata ce intra in cladire. Astazi, multe companii adopta politici de hotdesking in care angajatii nu mai au birourile lor, ci impart acelasi spatiu cu colegii. Asistentii digitali ar putea ajuta si aici, prin trimiterea notificarilor catre angajati direct pe telefoanele lor inteligente pentru a-i informa ce birouri sunt libere, imediat ce intra in lift.

IoT ar putea sa reduca si ‘aglomerarea’ la birou, in perioade sau intervale de varf. Pentru a face acest lucru, IoT ar trebui sa fie conectat la un anumit dispozitiv, cum ar fi un telefon inteligent sau un dispozitiv mobil. Apoi, acest dispozitiv ar colecta date legate de comportamentul angajatului, din punct de vedere al mobilitatii in cadrul cladirii. Apoi ar putea folosi aceste informatii pentru a trimite o notificare, de exemplu, care este liftul cu care ar urma sa se duca la etajul vizat si cand va fi disponibil. Nu numai ca acest lucru ar fluidiza traficul, dar ar putea reduce consumul de energie. Desi poate fi costisitor sa punem aceste masuri in aplicare, analiza cost-beneficiu arata ca aceste masuri sunt adesea viabile pe termen lung.

Dispozitive inteligente de birou (smart desks) si confortul general

Administratia Sanatatii si a Sigurantei in Munca din SUA (OSHA) estimeaza ca angajatorii cheltuiesc aproape un miliard de dolari pe saptamana pentru tratarea consecintelor unei ergonomii deficitare la birou, incluzand aici postura incorecta sau ridicarea greutatilor. In timp ce multe companii au in prezent politici pentru a-si educa forta de munca, IoT poate fi, de asemenea, utilizat pentru a preveni aceste probleme, oferind analize actualizate privind sanatatea si starea generala de bine a angajatilor.

 

Smart desks  va pot, de exemplu, avertiza daca ati stat prea mult timp pe scaun, iar scaunele inteligente au senzori pentru a-i avertiza pe angajati atunci cand postura este incorecta si poate oferi chiar recomandari de imbunatatirea a acesteia. Mai mult decat atat, angajatilor li se pot da dispozitive care ii alerteze atunci cand ar fi recomandat sa faca o plimbare, sa schimbe setarile de lumina de pe computerul lor sau chiar sa bea un pahar cu apa. Utilizarea unor astfel de analize actualizate poate contribui la optimizarea mediului de munca pentru angajati, cresterea nivelului de concentrare si sustinerea productivitatii.

Avand in vedere ca industria de dispozitive inteligente de birou este estimata la 57 de miliarde de dolari pana in 2025, inseamna ca in prezent ne aflam doar la inceputul curbei ascendente. Instrumentele IoT inovatoare au puterea de a ajuta angajatii si companiile sa ia decizii mai bune cu privire la activitatile lor de zi cu zi si la operatiunile lor pe termen lung. Nu numai ca aceste dispozitive pot creste eficienta fortei de munca, dar pot reduce si costurile de mediu si cele financiare pentru companii.

Cum va arata biroul anului 2050?

Crearea celui mai bun mediu de lucru posibil folosind tehnologii inteligente este esentiala pentru viitor. Daca nu credeti acest lucru, ganditi-va doar la viata fara laptopuri de acum 30 de ani si la modul in care acestea au afectat mobilitatea angajatilor. Cu oportunitati semnificative pe piata IoT, in alti 30 de ani am putea avea un mediu de lucru complet diferit. De exemplu, pentru a intra in cladire sau pentru a accesa reteua nu va mai trebui sa folosim cartele sau parole: vom fi recunoscuti dupa tiparele comportamentale. Traseele noastre, tonul vocii vor putea fi recunoscute inca din receptie, unde vom fi intampinati de roboti. Oportunitatile sunt nelimitate!

Articol preluat din blogul Gemalto.

Lasă un răspuns