Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Mai intai a fost Intel, apoi Garmin si acum Canon

Se pare ca mai nou nu poate trece o saptamana fara ca inca o mare companie sa nu cada victima unui atac ransomware operat de oameni.

Timp de cinci zile, milioane de oameni din întreaga lume nu si-au putut folosi device-urile Garmin dupa ce compania a fost victima unui atac cibernetic venit din partea hacker-ilor rusi Evil Corp, care au cerut 10 milioane de dolari pentru a permite reluarea activitatii, sustine Daily Mail.

La sfarsitul lunii trecute, ne intrebam  daca Garmin o va plati. Atat surse media autohtone, cat si cele americane sustin ca Garmin a fost din pacate constransa s-o plateasca pentru a-si redobandi accesul la propriile date si sisteme online.

La doar o saptamana dupa ce Garmin s-a recuperat din atac, datele si sistemele apartinand firmei Canon sunt acum tinute ostatece. Gruparea de hackeri Maze a anuntat ca a criptat si a sustras 10 TB de date, inclusiv baze de date personale. Expertii sunt de parere ca tactica Garmin de a plati rascumpararea de 10 milioane de dolari nu a facut decat sa-i incurajeze pe hackeri.

Spre deosebire de ransomware-ul WastedLocker, folosit în atacul Garmin, Maze cripteaza sistemele interne si exfiltreaza datele. Cand a fost contactat de BleepingComputer, grupul de hackeri din spatele atacului Maze a declarat ca au furat „10 terabyte de date, baze de date private etc” de la Canon. Datele ar putea ajunge pe piata neagra  daca gigantul Canon refuza sa plateasca rascumpararea.

Va plati Canon rascumpararea ?

Conform Tech Transformers costul unui atac ransomware pentru o FIRMA MICA este estimat la $713,000 per incident, in acest calcul intrand atat costul perioadei de downtime, cat si pierderile financiare din cauza daunelor reputationale. Pentru o firma mare, costurile sunt uriase.

Iar plata rascumpararii poate fi doar varful icebergului.

 

Surse:

 

Lasă un răspuns