Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Realizarea transformarii WAN cu o retea bazata pe Securitate

Nevoia de a maximiza experienta utilizatorilor, fie pentru angajati, fie pentru clienti, a fost forta motrice din spatele multor proiecte de transformare digitala. Aspecte precum aplicatiile critice, productia bazata pe date si lanturile de aprovizionare, accesul imediat la informatiile esentiale si instrumentele avansate de productivitate necesita acces neintrerupt la informatii din orice loc, folosind orice dispozitiv si din orice locatie.

Una dintre zonele retelei care a suferit cea mai semnificativa transformare, in mare parte ca raspuns la datele si resursele distribuite in reteaua din ce in ce mai distribuita – cel mai adesea in cloud – a fost WAN. SD-WAN ofera flexibilitatea, performanta si fiabilitatea – oferind un ROI aproape instantaneu – pe care retelele complexe de azi le necesita. Acestea permit accesul accelerat la aplicatii, reducand sau eliminand intarzierile si fluctuatiile care pot proveni din streaming de aplicatii de inalta performanta pe internetul public.

Putine solutii SD-WAN indeplinesc cerintele lumii reale

Din pacate, multe solutii traditionale SD-WAN includ si unele provocari serioase, dintre care cea mai grava este implementarea slaba a securitatii. Cu putine exceptii, solutiile SD-WAN sunt slab securizate. Companiile care doresc sa protejeze fluxul de date critice printr-o conexiune SD-WAN sunt adesea fortate sa implementeze solutii  de tip multiple point pentru a acoperi lacunele de securitate si pentru a le indeplini cerintele.  Punctul forte al unei solutii SD-WAN este capacitatea sa de a monitoriza si efectua ajustarile conexiunii si de a regla performanta aplicatiei in timp real. Acest lucru este imposibil in cazul solutiilor de securitate traditionale care se bazeaza pe conexiuni fixe pentru a monitoriza si inspecta traficul. In astfel de circumstante, dezvoltarea si implementarea unei solutii de securitate suprapuse pentru SD-WAN este costisitoare pe de o parte si pe de alta parte implementarea securitatii se afla intr-o stare constanta de incercare de a tine pasul cu mediul dinamic si self-healing.

Este nevoie de o solutie SD-WAN conceputa sa functioneze perfect intr-un mediu WAN complex si extrem de dinamic. Acest lucru nu necesita doar sa aveti o gama larga de solutii de securitate integrate in solutia SD-WAN insasi, ci una care este, de asemenea, strans integrata in retea. Conceptul, cunoscut sub numele de retea bazata pe securitate, asigura faptul ca sistemele de securitate si reteaua insasi functioneaza ca un singur sistem. Reteaua bazata pe securitate este fundamentala pentru o strategie SD-WAN eficienta. Obiectivul este ca reteaua sa includa securitatea in deciziile sale pentru a se asigura ca datele si aplicatiile se muta dintr-un loc in altul cat mai repede posibil. Acest lucru permite securitatii sa efectueze toate functiile esentiale de evaluare, urmarire, inspectie, criptare si decriptare de care are nevoie pentru a mentine afacerea in siguranta.

Dar nici acest lucru nu este suficient. Aceasta solutie integrata de retea si securitate trebuie sa functioneze, de asemenea, in parametrii diferitelor medii. SD-WAN este implementat peste tot, dar majoritatea solutiilor SD-WAN – in special cele care nu includ o strategie de retea integrata bazata pe securitate – nu pot gestiona mai mult de o serie de scenarii, ceea ce inseamna ca este si mai dificil sa gasesti solutia SD-WAN potrivita. Si acest lucru este valabil mai ales pentru organizatiile cu o varietate de medii WAN care au nevoie atat de performanta flexibila, cat si de protectie.

De asemenea, trebuie subliniat ca cerintele de transformare WAN nu sunt fixe. O singura companie poate avea nevoie de o solutie care sa sustina unul sau mai multe cazuri de utilizare pe masura ce organizatia lor continua sa creasca si sa evolueze. De fapt, unele organizatii ar putea avea nevoie sa sprijine angajatii remote, WAN-urile regionale mai mici, implementarile globale si sucursalele sensibile la securitate, toate in acelasi timp. Ce nu au nevoie este sa implementeze si sa gestioneze o serie de solutii SD-WAN fara legatura, suprapuse si cu o solutie complexa de securitate. Acest nivel de complexitate este un dezastru.  Solutiile flexibile SD-WAN, combinate cu o retea bazata pe securitate, care permit convergenta infrastructurii si securitatii, vor permite organizatiilor sa permita inovatii digitale, implementand in acelasi timp securitate consistenta si integrata oriunde pe orice margine WAN.

Aflati cum solutia SD-WAN Fortinet foloseste o abordare de retea bazata pe securitate pentru a imbunatati experienta utilizatorului si a simplifica operatiunile WAN Edge.

Lasă un răspuns