Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

9 povesti despre care nu-ti va veni a crede ca pot fi reale (dar sunt!)

© by bigstockphoto.com

Pe 4 ianuarie 2016, DriveSavers, liderul mondial in recuperarea datelor, eDiscovery si servicii digitale de criminalistica, a anuntat oficial recuperarea a aproape 200 de dischete apartinand creatorului Star Trek – regretatul Gene Roddenberry.

Programul original de televiziune Star Trek a fost difuzat intre 1966 si 1969. Roddenberry a creat scenarii pentru spectacolul futuristic cu ajutorul unei masini de scris. Mai tarziu, a folosit un set de calculatoare personalizate pentru a surprinde idei ale povestii, a scrie scenarii si notite. De-a lungul timpului, autorul a ajuns sa foloseasca calculatoare mainstream, dar a pastrat in posesia sa si setul initial personalizat.

Cu toate ca Roddenberry a murit in 1991, nu la mult timp dupa moartea lui proprietatea sa a dezvaluit aproape 200 de dischete de 5.25 inci pe care creatorul Star Trek isi stoca opera. Unul dintre computerele personalizate a fost de mult licitat si dispozitivul ramas nu mai functiona.

LunaTech, compania IT angajata de  Roddenberry Entertainment, a sugerat trimiterea dischetelor la DriveSavers. „Lucram cu DriveSavers de peste 5 ani”, a spus Booby Pappas, presedintele si fondatorul LunaTech, „stiam ca daca exista cineva care poate recupera aceste date unice, ei sunt acestia”.

Insa dischetele nu erau unele obisnuite. Computerele personalizate foloseau, de asemenea, sisteme de operare personalizate si un program special de procesare a cuvintelor care impiedica orice metoda moderna de a citi ceea ce se afla pe dischete.

Dupa ce au primit calculatorul si dischetele special formatate, inginerii de la DriverSavers au lucrat pentru a dezvolta o metoda de extragere a datelor. Nu exista nici manual de utilizare al calculatorului, nici documentatie tehnica care sa le ofere instructiuni.

A durat mai mult de trei luni pentru ca echipa de ingineri de la DriveSavers sa dezvolte un program care sa poata citi dischetele. Cu toate ca inginerii au reusit sa sparga formatarea neobisnuita, citirea a aproape 200 de dischete a fost o munca dificila care durat in cea mai mare parte un an pentru a se finaliza.

Dupa luni intregi de munca minutioasa de a recupera fisierele care nu au mai fost vizualizate timp de 30 de ani, a ramas intrebarea: Ce fel de date au descoperit cei de la DriveSavers? Raspunsul? „Documente”, declara Mike Cobb, directorul de inginerie. „Documente pierdute”.

Daca Roddenberry ar fi avut un instrument de back-up, opera sa ar fi fost in siguranta. Acum 30 de ani, acest lucru era destul de greu de realizat. Dar nu imposibil. In 2017, este imposibil sa nu ai back-up cand vorbim de un business de calibrul Star Trek. Daca ai nevoie de un instrument care sa iti permita o solutie completa de backup, replicare si deduplicare, de ce sa nu incerci Arcserve Unified Data Protection (UDP)?

Lasă un răspuns