Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Soareci si oameni … si caini

John Steinbeck

„Mi-a mancat cainele tema” este o scuza pe care multi copii au luat-o in considerare a o folosi cel putin o data. Pentru John Steinbeck, un manuscris timpuriu de la „Soareci si oameni” chiar a fost mancat de cainele sau.

Munca depusa timp de doua luni, ruinata. „Cainele meu rasa setter, pe care l-am lasat singur intr-o  noapte, a facut confetti din aproximativ jumatate din manuscrisul meu”, a spus Steinbeck. „Am fost destul de suparat, insa este posibil ca bietul meu prieten sa fi actionat in mod critic. Nu am vrut sa nenorocesc un caine bun pentru un [manuscris] despre care nici nu sunt sigur ca este bun.”

Daca Steinbeck ar fi avut la inceputul anilor 1930 un instrument de #back-up, opera sa ar fi fost in siguranta si cele doua luni de munca nu s-ar fi dus pe apa sambetei.

Dar poate „Of mice and men” nu ar fi fost un roman la fel de spectaculos. Nu stim sigur daca rescrierea manuscrisului de catre Steinbeck a adus o valoare fata de varianta initiala, insa este cert ca varianta publicata s-a bucurat de un succes teribil!

Lasă un răspuns