Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Ticketmaster si hard drive-ul soferului de taxi

In anii 1980,  stocarea datelor consuma mult spatiu. Stocarea a doar cateva duzini de gigabiti de date ar fi putut ocupa o camera intreaga.

O companie care dorea sa-si pastreze informatiile pe care le avea era Ticketmaster, un furnizor important de bilete la concerte si evenimente. Pe atunci, fiecare birou Ticketmaster din fiecare oras avea propriul drive independent de stocare. In mod traditional, backup-urile ar fi facute zilnic si vor fi arhivate in fiecare luna. Aceasta este o strategie utila pentru prevenirea pierderilor cauzate de stergerea datelor, insa separarea unitatilor de stocare a insemnat ca nu exista o copie de rezerva in afara biroului. Deci, daca toate datele dintr-o anumita locatie ar fi fost fost pierdute din cauza unui furt sau a unui dezastru, toate informatiile pentru acel oras s-ar fi pierdut.

Pe 17 octombrie 1989, cutremurul devastator Loma Prieta lovea zona Bay din San Francisco. Pe langa nenumaratele pierderi de vieti si de proprietati, toate calculatoarele de la Ticketmaster au fost deteriorate iremediabil. Toate datele pareau pierdute pentru totdeauna. Si cu siguranta asa ar fi fost daca nu ar fi existat o metoda de back-up off-site, metoda care demonstreaza  inca o data dificultatile IT ale anului 1989. Acest incident a fost unul din primii factori care i-a determinat pe cei de la Ticketmster sa-si schimbe in scurt timp sistemele de calcul.

Cu mult inainte ca sa fi lovit cutremurul, angajatii Ticketmaster au facut un plan de backup realizand ca un furt sau un incendiu, ori chiar un cutremur, ar putea distruge toata datele neinregistrate dintr-o luna. Inchirierea unui spatiu pentru backup ar fi fost foarte costisitoare deoarece discurile erau de dimensiunea unui cuptor cu microunde pe acea vreme.

Angajatii au venit cu ideea a ceea ce ar putea fi numita singura forma non digitala de stocare din istorie. Au angajat un sofer de taxi din San Francisco  a carui sarcina era sa pastreze discuri de backup zilnic  in portbagajul masinii. In fiecare dimineata, el se plimba intre birourile Ticketmaster si schimba discurile vechi cu cele noi. Era o solutie primitiva, evident, dar una care s-a dovedit a fi foarte buna in cazul cutremurului deoarece datele soferului au ramas intacte. Angajatii au reusit sa restaureze datele pierdute folosind „trunk disks”, lucru care arata inca o data cat de importanta este planificarea preventiva atunci cand vine vorba de backup-ul datelor.

Lasă un răspuns